Tällä harjoituskerralla tarkastelimme erilaisia kuvia ikoni-indeksi-symboli tasolla, sekä keittiökuvaa paradigma-syntagma näkökulmasta. Tutustuimme myös hieman metaforan merkitykseen ja Barthesin Konnotaatio-Myytti toiseen tasoon.

- Keksi viisi erilaista yleisesti tunnettua symbolia:

1. Kuva Che Guevarasta

2. McDonaldsin logo

3. Hampunlehti

4. Pentagrammi

5. Suomileijona



- Mieti erilaisia tunnettuja elekielisiä merkkejä ja tutki niiden kulttuurillisia eroja.

Käsimerkkejä: Keskisormi, Peukalo ylös- ja alaspäin, Etusormi peukalo ja pikkurilli ylöspäin tarkoittavat rock-henkistä merkkiä, Etusormi keskisormen alapuolella on yleinen länsirannikon käsimerkki USA:ssa.

Muita: Pään nyökytys ja ravistus, Katse silmiin, Silmäkulmat painuksissa merkki vihaisuudesta, Silmät ja suu auki merkki hämmästyneisyydestä, Olkapäiden kohautus merkki tietämättömyydestä.

Yleisesti kaikki luettelemani käsimerkit ovat hyvin kansainvälisiä ja tunnettuja lähes joka maassa, jonne länsimainen massakulttuuri ylettyy. Ainoa kulttuurisen eron keksin tiettyjen pään eleiden välillä, esim. Aasiassa pään nyökkäys ja ravistus tarkoittavat tietääkseni päinvastaista kuin länsimaissa.



- Suomalaisissa euron kolikoissa on Suomen leijonavaakuna. Mikäli tätä symbolia ei olisi käytetty, mikä muu symboli olisi ollut hyvä suomalaisuuden tunnusmerkki?

Mielestäni kuva Matti Nykäsestä olisi oiva symboli leijonavaakunan tilalle :-)